HERKES KONUK DÜNYADA FAKAT KİMİN KONUĞU BUNU PEK AZ KİŞİ BİLİR

(Toplumsal İlişkiler 1447)

زُيِّنَ لِلنَّاسِ حُبُّ الشَّهَوَاتِ مِنَ النِّسَٓاءِ وَالْبَنٖينَ وَالْقَنَاطٖيرِ الْمُقَنْطَرَةِ مِنَ الذَّهَبِ وَالْفِضَّةِ وَالْخَيْلِ الْمُسَوَّمَةِ وَالْاَنْعَامِ وَالْحَرْثِؕ ذٰلِكَ مَتَاعُ الْحَيٰوةِ الدُّنْيَاۚ وَاللّٰهُ عِنْدَهُ حُسْنُ الْمَاٰبِ
“Gönül okşayan nefsanî arzular, özellikle kadınlara, oğullara, yığın yığın biriktirilmiş altın ve gümüşlere, soylu, alnı akıtmalı, ayakları sekili, eğitimli, asil, nışanlı yılkı atlara, sağmal hayvanlara, ekinlere, gelire, kazanca düşkünlük, insanlara, süslenip güzel gösterildi. Bunlar dünya hayatının geçici menfaatleridir. Halbuki aydınlık bir ömürlük güzel bir yol, güzel bir hayat Allah katındadır.” (Al-i imran/14)

Hz. Mevlana’nın; “herkes konuk dünyada, fakat kimin konuğu, bunu pek az kişi bilir” sözü, insanoğlunun sanki hiç ölmeyecekmiş gibi bu dünyaya yatırımlarının boş olduğunun, elde ettiği herşeyin asla ve kata öbür aleme götüremeyeceğinin en güzel anlatımıdır.

            Misafir, konuk, mülteci her ne derseniz deyin insanın bu dünyadaki konumu budur. Hiçbir şey onun değildir. Gelip geçici istifade etmesi için kendisine ödünç verilenler söz konusudur.

            Dünyanın en çok hoşuma giden, en güzel yanı ne biliyor musunuz? Kimseye kalmayacak olması. Kimse şu dünyadan bir donunu, bir çorabını bile götüremeyecek, götüremeyecek olmasına da, gelin görün ki, herkes her şey benim sevdasında. Adam diyor ki, ben vasiyim ben vasiyim diyor. Hadi ordan, Vasi olan ancak Allah’tır.

            Kimden kaldı bu mallar sana, babandan. Babana kimden kaldı, dedenden. Dedene kimden kaldı, onun babasından. Böyle devam eder gider. Elindekiler bundan sonra kime kalacak? Çocuklarına. Çocuklarından kime kalacak? Torunlarına. Torunlarından kime kalacak? Onların çocuklarına. Kim vasi o zaman, kimse malların gerçek sahibi olamıyor ve habire bu malları birilerine aktarıp duruyorlarsa? Demek ki Vasi ancak Allah’mış. (c.c) Gerisi lafü güzaftır.

          “Kim umar senden vefayı? Yalan dünya değil misin?” diyen bizim Yunus, ‘dünyaya öyle meyil etmeyin bakalım’ diye bizi adeta uyarır.          

Şemsettin ÖZKAN

12.06.2024 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-suskunduvar.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir