BİRLİKTE GÜLMEDİĞİNİZ BİR KİMSEYİ GERÇEKTEN SEVEMEZSİNİZ

(Toplumsal İlişkiler 1279)

وَمِنْ اٰيَاتِهٖٓ اَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ اَنْفُسِكُمْ اَزْوَاجاً لِتَسْكُـنُٓوا اِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةًؕ اِنَّ فٖي ذٰلِكَ لَاٰيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ
“Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de O’nun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır.” (Rum/21)

Hani şu klasik cümleyi hatırlayamayan yoktur sanırım; mutluluklar paylaşıldıkça çoğalır, acılar ise paylaşıldıkça azalır. Doğru bir cümledir katılmamak mümkün değildir. Çünkü mutluluk dediğimiz şey aslında karşımızdakinin gülmesini sağlamaktır bir bakıma. O güldü mü biz de güleceğiz manasına gelir bu yaklaşım tarzı.  

            Dostoyevski der ki; “birlikte gülmediğiniz bir kimseyi gerçekten sevemezsiniz.” Bayramların bir amacı da birlikte gülmek değil midir? Çocukları sevindirmek, yaşlıları mutlu etmek ve gençleri coşturmak ya da fakir fukara garip guraba insanları.                                                                                                     

           Benim en çok hoşuma giden bayram mesajı kendisiyle yüzyüze karşılaşmasam da 70-80 li yıllarda çıkardıkları aylık Mavera dergisine gönderdiğim şiir ve yazılarımı seçtiklerimiz köşesinde önce güzel güzel eleştirip, sonra da içlerinden bir şiirimi yayınlayan çok sevdiğim değerli zarif, kibar ağabeyim rahmetli şair Cahit Zarifoğlu’na aittir: Dedi bayrama ne alayım? Dedim; bir kaç yaşlıdan gönül, bir kaç çocuktan gülücük al! Alabilirsen bir kaç fakirden de dua al!” şu cümlenin güzelliğine bir bakar mısınız? Ne kadar hoş ve güzel… Bütün sözcüklerin altını doldurmuş, kelimelerine derinlik ve çok boyutluluk kazandırmış. Üstelik anlam yüklü.

Bayramda ihmal edilmemesi gereken üç gurubun ısrarla altını çiziyor: “Yaşlılar, çocuklar ve fakirler.” Yaşlılar, eli öpülesi büyüklerimiz… Başta anne ve babamız olmak üzere tüm büyüklerimizin gönüllerini almak bayramın şiarındandır. Neyleyim büyüklerin gönüllerinin alınmadığı bayramları? Neyleyim onların hal ve hatırlarının alınmadığı içinin doldurulmadığı kof bayramları? Evet şimdilerde salgın yüzünden göremiyoruz tamam da salgın öncesi bundan çok mu farklıydı sanki? Medyatik göstermelik saygıdan öteye geçemiyorduk. Hele çocuklar cennet gülleri çocuklarımız… Onlar gülücükleri, neşeyi ve mutluluğu fazlasıyla hakediyorlar. Balonları, harçlıkları, yanaklarına kondurulan öpücükleri… Ya garip guraba, fakir fukara? Onların yüzü suyu hürmetine onların hayır dualarını almak, belki de hayatımızda alacağımız en büyük ödüldür.                                                                                   

Şemsettin ÖZKAN
27.12.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR 
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-suskunduvar.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.