(Toplumsal İlişkiler 1239)
اِنَّا كُلَّ شَيْءٍ خَلَقْنَاهُ بِقَدَرٍ
“Hiç şüphesiz, Biz her şeyi bir kadere (nezdimizde bulunan bir düzene, bir ezeli projeye göre hassas bir ölçü ve miktar içinde)
yaratıverdik.” (Kamer/49)
Mümin Sekman’ın; “insanları kaderleri karşılaştırır, karakterleri yakınlaştırır, kararları anlaştırır ve davranışları uzaklaştırır” sözü ne kadar anlamlı değil mi?
İki insan tesadüfen mi biraraya geliyor sanıyorsunuz? Onların biraraya gelmeleri kaderin bir cilvesi değil midir? İster evlilik deyin ister bir başka birliktelik deyin her bir insanın birbirleriyle karşılaşması kaderlerinin sonucudur.
Ya aynı karakterlerin yanyana gelmelerine ne demeli? Onlar da öyle rastgele biraraya gelmiyorlar. Onların da huyları huylarına benziyor da ondan birbirlerine yakınlaşıyorlar.
İnsanların birbirleriyle anlaşmalarına ne demeli peki? Beraber aldıkları kararlardır diyebilir miyiz? Evet rahatlıkla diyebiliriz. Tarihi anlaşmalarda insanların birlikte aldıkları kararlarının imzası yok mudur?
İnsanların biraraya gelmelerine yukarıda anlatılan şeyler neden oluyor olmasına da, birbirlerinden uzaklaşmalarına ne sebep oluyor? Elbette davranışları neden oluyor. İnsanlar yaptıkları eylemlerin ne anlama geldiğine bakmadan, acaba karşı tarafı üzer mi üzmez mi diye irdelemeden bir takım davranışlar sergilemeleri birbirlerinden uzaklaşmalarına neden oluyor.
Şemsettin ÖZKAN
17.11.2023 KONYA
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com