MAKASLA GİDERLER GÜLÜ SEVMEYE

(Toplumsal İlişkiler 1224)

اَمْ حَسِبْتُمْ اَنْ تَدْخُلُوا الْجَنَّةَ وَلَمَّا يَأْتِكُمْ مَثَلُ الَّذٖينَ خَلَوْا مِنْ
 قَبْلِكُمْؕ مَسَّتْهُمُ الْبَأْسَٓاءُ وَالضَّرَّٓاءُ وَزُلْزِلُوا حَتّٰى يَقُولَ الرَّسُولُ وَالَّذٖينَ اٰمَنُوا مَعَهُ مَتٰى نَصْرُ اللّٰهِؕ اَلَٓا اِنَّ نَصْرَ اللّٰهِ قَرٖيبٌ
“Ey mü’minler! Yoksa siz, sizden önce gelip geçen mü’minler gibi sıkıntı çekmeden cennete girebileceğinizi mi sandınız? Onların başına öyle ezici sıkıntılar ve kımıldatmaz darlıklar geldi ki ve öylesine sarsıldılar ki, sonunda peygamber ve onunla birlikte inananlar: “Allah ne zaman yardım edecek?” diye feryat etmişlerdi. Gözünüzü açın, Allah’ın yardımı daima yakındır.” (Bakara/214)

Her nimet bir külfete tabi değil mi değerli dostlar? Ağır olacak ki imtihan olsun. Hiçbir şey çalışmadan, çabalamadan, elde edilemez. Bu yoktan yaratan yüce Rabbimizin ilahi kanunu.

               İbrahim Tenekeci de; “makasla giderler gülü sevmeye” derken bu zıtlıklara işaret ederek, bir şeyi anlamak için; ‘onu zıddıyla anla” der, gibidir.

               Hz. Mevlana der ki; “bazı öldürmeler hayat verir. Bahçıvan ağaçları budamasa dallar gelişir mi? Terzi kumaşı parça parça etmese elbise çıkar mı?” Budama; ağaca belirli bir şekil vermek, onun büyümesini, çiçeklenmesini ve verimini et- kilemek ve düzenlemek, meyvenin kalitesini yükseltmek veya ağaçtaki bir zararlanmayı tamir etmek amacıyla ağaçta bir parçanın kesilmesi bilim ve sanatıdır. Halbuki budayanın ağaca zarar verdiği görülür görüntüde. Ama durum asla öyle değil. Budanan ağacın kalitesi yükseliyor, verimi artıyor, gürleşiyor ve güzelleşiyor. Saç da kesildikçe gürleşmiyor mu?

           Hayatta öyle değil midir değerli dostlar? Birşeyin çilesini çekenler, kolayca elde edilmeyen bazı edinimler, ezasını cefasını çektiğiniz kazançlar daha değerlidir. Değeri daha iyi anlaşılır. Evet zorlanmışızdır, ter dökmüşüzdür onu elde ederken ama doğrusu o emeğe değmiştir çalışmalarımız. En önemlisi de hiç unutmayız onu elde ederken sarfettiğimiz o çabaları.

         Bilmiyorum hiç denk gelip de seyrettiniz mi TRT Belgesel’de “Zorlu Okul Yolları” diye bir dizi çıkıyor. Dünyanın dört bir yanından çocuklar zorlu yolları aşarak okullarına gidiyor. Kimi Afrika’da vahşi hayvanların bölgesinden geçiyor, kimi karlı dağları aşıyor kimi nehirleri suları aşıp saatler süren bir yolculuktan sonra okullarına varıyor. Bu çocuklar için haliyle okumak çok önemli ve değerli hale geliyor. Her nimet bir külfete tabi ise o çocuklar fazlasıyla emeklerinin karşılığını hakediyorlar.  

Şemsettin ÖZKAN

02.11.2023 KONYA

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-suskunduvar.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.