(Toplumsal İlişkiler 1218 )
قَالَ لَهُ مُوسٰى هَلْ اَتَّبِعُكَ عَلٰٓى اَنْ تُعَلِّمَنِ مِمَّا عُلِّمْتَ رُشْداً
“Mûsâ ona, “Sana Allah tarafından öğretilen hikmet ve bilgiden bana da öğretip beni bir öğrencin olarak eğitmen için seninle gelebilir miyim?” diye sordu.” (Kehf/66)
İnsanın en önemli zaaflarından biri nedir diye sorsanız, muhatabını hafife almasıdır derim. Çünkü insanların birçoğu karşısındakinin sosyo ekonomik ve eğitim düzeylerine bakarak değerlendirir. Sonra da ona bir değer atfeder.
Hz. Mevlana’nın; “çobanla bile dikkatle sohbet et! Hiçbir şey bilmiyorsa, senden iyi koyun gütmesini biliyordur” sözü bu mevzuda verilebilecek en iyi örnektir. Eğitimde bile herkes özeldir diye bir yaklaşım vardır. Kimseye hasbelkader bir özelliğe sahiptir şeklinde yaklaşamayız. “Her çocuk özeldir” yaklaşımı doğru bir metoddur.
İnsanları asla hafife almamalıdır. Zira kiminin bakışı, kiminin acısı, kiminin efkarı, kiminin dili kiminin de vebali çok ağırdır bu yüzden kaldırmak mümkün olmayabilir.
Aslında hiç kimse aptal değil, saf da değil. İşte biraz susuyor insanlar, biraz da görmezden geliyorlar muhatabını hepsi bu. Saf numaralarına yatıyor çoğu da. Onları bir şekilde
kandıranlar da zeki olmuyorlar aslında karaktersiz oluyorlar, ama farkında değiller. İnsanları aptal yerine koyanların en büyük yanlışı da kendi zekalarını baz almalarından kaynaklanıyor. Şahsen insanları aptal yerine koyarken, her şeyin farkında olup, için için size güldüklerini bir düşünmenizi öneririm.
Şemsettin ÖZKAN
27.10.2023 KONYA
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com