YÜREĞİMİ AÇMAK DEDİM BİR TEBESSÜMLE  BAK HER ŞEYE DEDİ TEBESSÜM DEDİM HER KAPININ ANAHTARI DEDİ KAPI DEDİM  GİRMEDEN BİLEMEZSİN DEDİ

(Toplumsal İlişkiler 1214)

فَتَبَسَّمَ ضَاحِكاً مِنْ قَوْلِهَا وَقَالَ رَبِّ اَوْزِعْنٖٓي اَنْ اَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتٖٓي اَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلٰى وَالِدَيَّ وَاَنْ اَعْمَلَ صَالِحاً تَرْضٰيهُ وَاَدْخِلْنٖي بِرَحْمَتِكَ فٖي عِبَادِكَ الصَّالِحٖينَ
“Süleyman, karıncanın bu sözünü işitincAllah’ın kudret ve merhametini gözler önüne seren bu hayret verici manzara karşısında hayranlıkla gülümsedi ve Allah’ın kendisine verdiği bunca nîmetleri düşünerek “Ey Rabb’im!” diye yalvardı, “Gönlüme öyle duygular ilham et ki, bana ve ana babama bahşettiğin nîmetler için sana şükreden bir kul olayım ve dâimâ senin hoşnut olacağın güzel ve yararlı işler yapayım ve ey Rabb’im, sonsuz lütuf ve rahmetin sayesinde beni tertemiz kullarının arasına kat.” (Neml/19)

Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır diyen atalarımız, güzel bir sözün, bir tebessümün muhatabı etkilemedeki rolüne dikkat çekmişlerdir aslında. Yani bunu yaparsanız zarar etmezsiniz, siz kazançlı çıkarsınız demeye getirmişlerdir sözü, bir bakıma.

Şems-i Tebrizi der ki:

“Yüreğimi açmak dedim.

– Bir tebessümle bak, her şeye dedi.

Tebessüm, dedim.

– Her kapının anahtarı, dedi.

Kapı, dedim.

– Girmeden bilemezsin, dedi.” Şimdi bu ne demek oluyor? Birinci şart birine açılmak mı dileğin? Kardeşim somurtma, negatif enerjiler yayma! Gülümse! Zira gülümseyince sadaka vermişsin gibi içinde bir rahatlama, mutluluk hissedeceksin. Karşı tarafa pozitif enerjiler gönderiyorsun. Her kapalı kapıyı açan anahtar olan tebessüm etmek, insan ilişkilerinin olumlu sonuçlanmasında çok kritik bir öneme sahip. Bu yüzden insan sevecen, mülayim, alçakgönüllü, mütevazi, onurlu, empati yapabilen davranışlar sergileyerek güleryüzle insanları karşılamalıdır.

               Bu yüzden doksanlarda terkettiğimiz günlük hayatımızda dilek ve temenilerimiz, karşılama, uğurlama, kutlama vb. gibi dilimizden eksik olmayan dualarla bezenmiş sözlere yeniden dillerimizi, gönüllerimizi alıştırmalıyız. Örneğin by by (bay bay) diyeceğimize (Allah’a ısmarladık) demek, yahut Allah’a emanet ol demek, çok mu zor?

Şemsettin ÖZKAN

23.10.2023 KONYA

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.