BAZEN İNSAN “BEN İYİYİM” DEDİĞİNDE GÖZLERİNİN İÇİNE BAKIP“İYİ DEĞİLSİN BİLİYORUM” DİYECEK BİRİNE ÇOK İHTİYAÇ DUYAR

    (Toplumsal İlişkiler 1212)

فَبِمَا رَحْمَةٍ مِنَ اللّٰهِ لِنْتَ لَهُمْۚ وَلَوْ كُنْتَ فَظًّا غَلٖيظَ الْقَلْبِ لَانْفَضُّوا مِنْ حَوْلِكَࣕ فَاعْفُ عَنْهُمْ وَاسْتَغْفِرْ لَهُمْ وَشَاوِرْهُمْ فِي الْاَمْرِۚ فَاِذَا عَزَمْتَ فَتَوَكَّلْ عَلَى اللّٰهِؕ اِنَّ اللّٰهَ يُحِبُّ الْمُتَوَكِّلٖينَ
(Ey Resulüm; Sen) O vakit, Allah’tan bir rahmet ile onlara yumuşak davrandın, şayet kaba ve katı yürekli olsaydın, hiç şüphesiz etrafından dağılıp giderlerdi. O halde onların kusurlarını affet, bağışlanmaları (ve ıslah olmaları) için dua et. (Topluma ve teşkilata ait) İşlerde onlara danış. (Ama) Artık 
(kesin) kararını verdiğin zaman da, Allah’a güven (ve işe başla). Çünkü Allah, tevekkül edip Kendine sığınanları sevmekte (ve desteklemekte)dir.” (Al-i imran/159)

George Orwell’in “insan sevilmekten çok anlaşılmayı istiyordu belki de” sözü enterasan değil mi? Evet, sevilmeyi, sevmeyi istemiyor değil insanoğlu lakin anlaşılmayı daha çok istiyor gibime geliyor sanki. Ama anlaşılmanın olabilmesi için karşısında halden anlayan birine ihtiyaç var. Halden anlayabilmek için de karşıdakini öylece sevmek gerek.

           Sabahattin Ali’nin; “bazen insan ‘ben iyiyim’ dediğinde gözlerinin içine bakıp ‘iyi değilsin biliyorum’ diyecek birine çok ihtiyaç duyar” sözünü de insanı anlamak ya da halden anlamak anlamında değerlendirmek gerekir. Karşındakini ne kadar seversen sev, halinden anlamıyorsan sevgin bir işe yaramaz.

          Gönlü geniş ruhu gezginlerin onaltıncı kuralı bize şunu öğütler: “Kusursuzdur ya Allah, O’nu sevmek kolaydır.Zor olan hatasıyla sevabıyla fani insanları sevmektir. Unutma ki kişi bir şeyi ancak sevdiği ölçüde bilebilir. Demek ki hakikaten kucaklamadan ötekini, Yaradan’dan ötürü yaradılanı sevmeden, ne layıkıyla bilebilir, ne de layıkıyla sevebilirsin.”

Burada en önemli faktör sevgi fakiri, cimrisi olmamaktır. Sevgiden yoksun bir dünyada insanın gözleri elbet dolacaktır. Zira sevmeyenler zaten anlamayanlardır, kalın kafalılardır.

Şemsettin ÖZKAN

21.10.2023 KONYA

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-suskunduvar.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.