(Toplumsal İlişkiler 1211)
وَاِذَا رَاَيْتَهُمْ تُعْجِبُكَ اَجْسَامُهُمْؕ وَاِنْ يَقُولُوا تَسْمَعْ لِقَوْلِهِمْؕ كَاَنَّهُمْ خُشُبٌ مُسَنَّدَةٌؕ يَحْسَبُونَ كُلَّ صَيْحَةٍ عَلَيْهِمْؕ هُمُ الْعَدُوُّ فَاحْذَرْهُمْؕ قَاتَلَهُمُ اللّٰهُؗ اَنّٰى يُؤْفَكُونَ
“(Ey Nebim!) Sen onları (münafıkları) gördüğün zaman, (düzgün ve bakımlı) endamları (zahiri kalıpları ve tavırları) Senin hoşuna gidip beğenini kazanmaktadır. Konuştukları zaman da onları dinlemeye (değer sanırsın. Oysa bunlar sözlerine, kıyafetlerine ve zahir görünüşlerine aşırı dikkat gösterip, suni ve sahte davranışlarla takva ve tarafsızlık numarası yapmakta ustalaşmışlardır. Aslında)
Onlar sanki (sütun misali) dayandırılmış düzgün ahşap-kütükler gibi (şuursuz ve vicdansızdırlar. Bu kofluklarından ve korkularından dolayı da) Her çıkışı ve çağrıyı (her yaygarayı ve konuşulanı)
kendileri aleyhlerine sanırlar. Onlar (sinsi ve tehlikeli)
düşmandırlar, bu yüzden onlardan kaçınıp-sakının (münafıkları tanımaya çalışın ve onlara karşı tedbirli ve dikkatli olun). Allah onları kahretsin; nasıl da (Hakk’tan) çevriliyorlar ve dönekleşip duruyorlar.” (Münafikun/4)
İbrahim Tenekeci der ki; “modern insanın bileği değil, kuyruğu vardır.” Doğrudur, çağdaş insanın her şeyi süslüdür, kuyrukludur, parıltılıdır kısacası reklamdır.
Kendi reklamını yapmasını pek bilir. İçerik boş ama kaportayı süslemesi pek abartılıdır. Bu özelliğini bir silah gibi kullanır. Öyle gücü kudreti olduğu, emekçi olduğu için falan değil. Bir bakarsın adamda bir şey yok, muhteva yok, derinlik yok ama görünüşü ağır azemdir.
Görenler onu adam sanır. İçleri boş kütüktür. Yalanları bile kuyrukludur. Öylesine kıvırır, yuvarlak konuşur ki, bu haliyle bir yamuğa benzer.
William Shakespeare; “insan güzel öğütlere kapalıdır da dalkavuk sözlere her zaman açıktır” derken insanın bu zaafına dikkatlerimizi çeker. Modern insan sadece bu yönüyle öne çıkmaz. Emeğe, güce ve tarıma dayalı eski toplumlardan çok uzaktadır. Teknolojiyi kullanarak hedefine çok kolay ulaşır.
Şemsettin ÖZKAN
20.10.2023 KONYA
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com