EN KISA AN BELKİ HAYATTIR HAYAT EN KISA ANDIR AN DEDİĞİMİZ BİR ANDADIR HAYAT

(Toplumsal İlişkiler 976)

يَا قَوْمِ اِنَّمَا هٰذِهِ الْحَيٰوةُ الدُّنْيَا مَتَاعٌؗ وَاِنَّ الْاٰخِرَةَ هِيَ دَارُ الْقَرَارِ
“Ey kavmim, gerçekten bu dünya hayatı, yalnızca bir meta (kısa süreli bir yararlanma ve oyalanma)dır. Şüphesiz ahiret, (asıl) karar kılınan yurt orasıdır.” (Mü’min/39)

Hafta sonu yayınlanan, TRT’nin çok sevilen “vapurda çay simit sohbet” programında, Anadolu Rock müziğimizin önde gelen günümüz yorumcularından Murat Kekilli, şöyle bir cümle sarfediyor; “en kısa an belki hayattır, hayat en kısa andır. An dediğimiz bir andadır hayat.”

Sahi kısa bir öykü değil midir şu hayat değerli dostlar, uğruna upuzun acılar çektiğimiz? Hayatı öğrenmek için öyle uzun uzun yaşamaya da gerek kalmayabilir. Zira yaşın değil, yaşadıkların öğretir sana hayatı. Bu yüzden kısa zaman birimi an için hayat da diyebiliriz.

İnsan öyle yaşar yaşar da ölüm gözünün önüne gelince hızlıca geri saran bir film şeridi gibi gözünün önüne geliverir tüm hayatı. Hepsi bu.

Neden kısadır bu hayat? Çünkü U dönüşü olmayan bir yol gibidir bu hayat, hep ilerlersin ilerlersin, lakin geri dönüşün hiç ama hiç yoktur. Bu yüzden bindik bir alamete gidiyoruz son sürat kıyamete.

Hayat çok kısa öyle ki bir anlık işte. Silgi kullanmadan resim yapmak gibi bir şey hayat. Silgi bile kullanamazsın resimde yanlış yaptığın yerleri silmek için. Asla silinmez iz bırakır sadece.

O halde hayat kısaysa ki, kısa. Sizi üzen ne varsa, kısa kesin vesselam. Bir kelebeğin ömrü kadar işte hayat. O zaman hayatın anlamını iyi bilelim.

Şemsettin ÖZKAN

26.02.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.