YALNIZ KALIRSAN YALNIZ OLMADIĞINI BİL DERTLİ İSEN DERMANIN OLDUĞUNU BİL HİÇBİR ŞEYİN SAHİBİYİM DEME EMANETÇİ OLDUĞUNU BİL

(Toplumsal İlişkiler 975)

وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْاِنْسَانَ وَنَعْلَمُ مَا تُوَسْوِسُ بِهٖ نَفْسُهُۚ وَنَحْنُ اَقْرَبُ اِلَيْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرٖيدِ
Şu kesin bir gerçektir ki, insanı elbette Biz yarattık ve (her an) nefsinin ona ne vesveseler vermekte olduğunu (ve içinden neler geçirip durduğunu dahi) biliriz. Biz ona şah damarından daha yakınız. (Bütün organlarını, organizmalarını, hücre yapılarını ve hayat sırrını her an Biz yaratıp yararlandırmaktayız.)” (Kaf/16)

Şemsi Tebrizi’nin; “yalnız kalırsan yalnız olmadığını bil! Dertli isen dermanın olduğunu bil! Hiçbir şeyin sahibiyim deme! Emanetçi olduğunu bil!” sözü insanı psikolojik olarak ne kadar da rahatlatıyor? “Sıkıntı yok, Allah var” diyor adeta ve insanın içinde bir huzur meltemi estiriyor.

Mevlana hazretlerinin kurt hikâyesi benim çok hoşuma gider. Öyle ki onu tekrar tekrar okumaktan ve anlatmaktan hiç sıkılmam. Her seferinde adeta imanım yenilenir sanki. Çünkü yalnız olmadığımızı haykırır Hz. Pir. er seHer seferinde

Hz. Mevlana; Bir gün eve gelir oğlunu üzgün görür ve sebebini sorar. Oğlu; “hiç…” der. Hz. Mevlana dışarı çıkar. Kapıda asılı bir kurt postu vardır, Onu alır üstüne giyer. Ellerini havaya doğru açıp ulumaya başlar. Oğlu babasının bu haline bakıp güler. Hz. Mevlana:

-Evladım, gördün mü?” der. “Dünya dertleri de işte böyledir. Kurt, Aslında korkutucu bir hayvandır. Ama sen postun arkasında babanın olduğunu bildiğin için korkmadın ve güldün. İşte bütün dertlerin arkasında da Rabbinin olduğunu bil ve Ona güven.”

İnsan kendini yalnız hissettiğinde bu kurt hikâyesi gelmeli aklına. Hz. Mevlana’nın oğlu gibi, postun arkasında kurt değil, babası olduğunun farkında olduğu gibi kul olma bilincine vararak dertlerinin dermanın, yalnızlığını giderenin, her şeyin ama her şeyin sahibinin yüce Allah olduğunu unutmamalıdır. “İnsan duygularını akla götürürse, ondan da alıp vahye götürürse, hz. Musa (a.s) gibi pırıl pırıl her yanı aydınlatan yed-i beyza (beyaz eli) çıkarır der hz. Pir.

Şemsettin ÖZKAN

25.02.2023 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

4-suskunduvar.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.