EĞER ŞİMDİYE KADAR BAŞIMIZA GELENLER BİZE BİR ŞEY ÖĞRETMEDİYSE BUNDAN SONRA BİLDİKLERİMİZ HİÇ İŞE YARAMAYACAKTIR

(Toplumsal İlişkiler 971)

اَوَلَا يَرَوْنَ اَنَّهُمْ يُفْتَنُونَ فٖي كُلِّ عَامٍ مَرَّةً اَوْ مَرَّتَيْنِ ثُمَّ لَا يَتُوبُونَ وَلَا هُمْ يَذَّكَّرُونَ

Peki bunlar, her yıl defalarca çeşitli belâ ve musîbetlerle imtihân edildiklerini görmüyorlar mı ki, hâlâ bunlardan ibret alıp tövbe etmiyorlar? Peygambere ne zaman yeni bir sûre veya ayetler topluluğu indirilse o, tüm Müslümanları mescitte toplar ve inen sûreyi onlara okurdu. Bu toplantılara katılmak zorunda kalan münâfıklar ortalıkta bir defa boy gösterir, ardından da ilk fırsatta sıvışıp giderlerdi:” (Tevbe/126)

Olaylardan dersler çıkarmak, öyle her babayiğidin harcı değil. Olgunlaşma süreçleri, kemale erme işlemleri, her insanda bir değil. Bu yüzden herkesi aynı kategoriye koyup değerlendirmeye tabi tutmak, ne derece doğru olabilir ki?

İsmet Özel’in Taşları Yemek Yasak adlı eserinde şöyle bir cümlesi çok dikkatimi çekmişti: “Eğer şimdiye kadar başımıza gelenler bize bir şey öğretmediyse, bundan sonra bildiklerimiz hiç işe yaramayacaktır.” Öyle değil mi şimdiye kadar bir arpa boyu bu konuda yola alamamışsan ne olacak ki?

Herşeyi silbaştan ele almak gerekecek. Onca zorluk çekip yokuşu tırmanmışsın, tam zirveye ulaşınca haydi yeniden aşağıya yuvarlanmaya benzer bu hadiselerden ders almamak. Şu binalar kaçıncıya yıkılıyor, tuz buz oluyor meskenlerimiz. Deprem kuşağında yaşıyoruz. Depremler doğal olaylar. Oldu, oluyor, olacak hep. Niye önlemler almıyoruz. %5 fazla kazanmak için bina malzemelerinden çalınıyor? Binlerce insan niye yok yere ölüyor kardeşim? Katil bir adam öldürür, cerrah bir hatayla ameliyatta hastasını kaybeder, ama bu binaları yapanlar binlerce insanı öldürüyorlar. Hiç mi vicdanları sızlamıyor bu adamların, bunlara sebep olan, rüşvet alan, verenlerin? Yakıyorsunuz ciğerlerimizi, öldürdükleriniz bir yana geride onların kalan öksüz, yetimleri, sakat kalanlar, perişan olanlar, ekonomik, sosyal, psikolojik yapıya verilen zararlar… Say say bitmez. Başımıza gelenlerden artık ders çıkarmazsak bundan sonra çok şey bilmenin, nutuk atmanın bir faydası olmuyor. Sakın Marmara depremindeki gibi bir günah keçisi bulup meseleyi ona yükleyip işin içinden sıyırtmayalım. Toplum olarak hepimize ama hepimize görev düşüyor.

Şemsettin ÖZKAN

21.02.2023 KONYA

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-pixabay.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.