TOPRAK İNSAN ALMA DERDİNDE İNSAN TOPRAK NE TOPRAĞIN GÖZÜ DOYDU NE DE İNSANIN

(Toplumsal İlişkiler 803)

وَاِنَّهُ لِحُبِّ الْخَيْرِ لَشَدٖيدٌؕ
Muhakkak o, mal sevgisinden (ve dünyaya düşkünlüğünden) 
dolayı (bencil ve cimri davranmaktadır ve) çok şedid-katıdır. 
(Vicdansızdır.)” (Adiyat/8)

Toprak ve insan. Birbirini tamamlayan özelliklere sahip iki önemli unsur. Sanki biri olmayınca biri eksik kalıyor. Bu yüzden bu ikili sıkça birlikte anılıyor olsalar gerek.

Toprak; atmosfer ile taş küreyi (litosfer), tatlı su ile tuzlu su alanlarını (hidrosfer) birbirinden ayıran bir ara katman olup, birçok bitki ve hayvan için yaşam alanı sunan biyosferin (canlı küre) bir parçası, gezegenimizin yaşayan, nefes alan derisidir.

Toprak, bitki örtüsünün beslendiği kaynakların ana deposudur. Toprağın üst tabakası insanların ve diğer canlıların beslenmesinde temel kaynak teşkil etmektedir. Bir gram toprağın içerisinde milyonlarca canlı bulunmakta ve ekosistemin devamı için bunların hepsinin ayrı önemi bulunmaktadır.

İnsan nedir? Topraktan yaratılmış yeryüzünde kendisine otorite verilmiş bir varlıktır. Toprak insan her ne kadar üstünde kurumlu kurumlu, çalımlı çalımlı, kibirli kibirli dolaşmış olsa bile, her zaman mütevazılığını gösterir ve onu ölünce bağrına basar. Lakin görünüşe bakılırsa ikisinin de gözü doymamış gözükür.

Öyle ki toprak, insan alma derdindedir. İnsan ise toprak alma derdindedir. Ne toprağın gözü doymuştur, ne de insanın gözü. Aslında ikisi de vazifelerini yaparlar. İnsan toprağa, yaşaması için, topraktan elde edeceği vitamin, protein ve minerallere ihtiyacı vardır. Çünkü ana maddesi topraktır. Bunlar da ancak toprakta bulunur. Bu yüzden toprağa yatırım yapmak zorundadır.

Lakin insanı bekleyen en büyük tehlike bu toprak alımlarında kapitalistleşme eğilimine girmesidir. Bu durum vahim sonuçlar doğurur. En önemlisi Rabbini unutması ve O’ndan yüz çevirmesidir. Bu yüzden toprağın gözünün doymaması anlaşılabilir de, insanın gözünün doymamasının izah edilebilir makul bir tarfı yoktur.

Şemsettin ÖZKAN

06.09.2022 GÜZELYALI

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-topraktema.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir