Z KUŞAĞI KİMDİR VE NASIL EĞİTİLECEK?

(Toplumsal İlişkiler 216)


تِلْكَ اُمَّةٌ قَدْ خَلَتْۚ لَهَا مَا كَسَبَتْ وَلَكُمْ مَا كَسَبْتُمْۚ وَلَا تُسْـَٔلُونَ عَمَّا كَانُوا يَعْمَلُونَ


Şimdi o toplumlar geçip gittiler; onların kazandıkları kendilerine yazılacak, sizin kazandıklarınız ise size; ve siz, onların yaptıklarından ötürü yargılanacak değilsiniz.”
(Bakara/134)

Z Kuşağı olarak nitelendirilen belirli yaş aralığında doğmuş kişiler, çevresel şartlar doğrultusunda biçimlenen yaşamları ve özellikleri ile merak ediliyor. Teknolojinin tam olarak hayatımıza yerleştiği yıllarda ergenlik dönemlerine giriş yapan Z Kuşağı, bazı kaynaklarda yer alan bilgilere göre zeki kuşak, Google kuşağı olarak da bilinmektedir.

Z kuşağı, siyasi partiler, reklamverenler, şirketler, hepsinin odağında yer alıyor. Z kuşağı, 1996 yılından sonra doğan gençleri tanımlamak için kullanılıyor. Siyasi partiler oylarının peşinde, şirketler yeni çalışanları olarak bu kuşakla nasıl iletişim kurmaları gerektiğini araştırıyor, reklamverenler ise istihdam piyasasının en genç mensupları olarak tüketim alışkanlıklarını şekillendirmek derdinde. Türkiye’de 2023 yılında düzenlenecek seçimlerde bu kuşağa mensup 7 milyon genç oy kullanacak.

Peki, Z Kuşağı özellikleri ve yaş aralığı nedir? Z Kuşağı 1995 ve sonrasında doğan kişileri temsil eder. Çeşitli kaynaklarda internet kuşağı, zeki kuşak, Google kuşağı, ‘.com’ kuşağı olarak da adlandırılmaktadır. Z kuşağının çalışma nitelikleri şu şekilde sıralanabilir;

-Yaratıcı ve işbirlikçi olmak
-Oldukça zor çevresel, sosyal ve ekonomik sorunları çözmek
-Kendi kendini yönlendirebilmek
-Grup çalışmasını rahatlıkla yapabilmek
-Bilgiyi çok hızlı işleyebilmek
-Daha zeki olmak

Demek istediğim Z kuşağının hayal dünyası geniş. Bakmayın öyle saf saf durduklarına, renksiz, kokusuz, tatsız tuzsuz olduklarına. Oyunu kurallarına uygun oynuyorlar, bir anda birkaç iş yapıyorlar. Onları anlamıyoruz deyip işin içinden hemen çıkmamak lazım. Sabırlı olmak lazım Erbakan hocanın bir lafı vardı; “eskiden bildiğiniz ne varsa şöyle bir kenara koyun. Sıfır noktasına bir gelin,” derdi. İşte onları anlamak içinde böyle bir noktaya gelmek lazım. Herşeye sıfır noktasından bakmak gerekir. Yoksa bu nesiller kayıp gidiyor elimizden.

Dönüşen şu dünyamızı önce sağlık sektörü pandemi ile düğmeye bastı. Bu domina etkisi yaratacak. Onu ekonomi, sonra siyasal ve toplumsal etkiler takip edecek gibi gözüküyor. Dünyada insanı konuşan hayvan (Descartes), düşünen hayvan (Aristo), toplumsal hayvan (Platon),cinsel hayvan (Sigmund Freud), ekonomik hayvan (Karl Marx) diye diye tüm insanlığı hayvanlaştıran bir eğitim sistemi var. Müslümanların tez elden bu kuşakların artık hayvan gibi güdülemeyeceğini öğreten İslam’ın 8T formülü bir bakış açısıyla duruma el koyması gerekiyor. Önce İslam toplumları bu eğitimle kendilerini dönüştürmeleri gerekiyor ki, dünya insanlığına da katkı sunsun. İslam toplumu 8T ile eğitilir:

1.Tahayyül (İnsana hedef tanımlanır, bahar bir çiçekle başlar.)

2.Tasavvur (Zihinsel yol haritası çizilir. 5 n 1k formülüyle.)

3.Tefekkür (Düşünme planı ve perspektifi verilir. İnsan olduğu hatırlatılır ve yaradılışın üzerinde inceden inceye düşünce öğretilir.

4.Tezekkür (Hedefe ulaşmada detaylar işlenir.

5.Talim (Öğrenme öğretme teknikleri talim edilir.

6.Terbiye (İrfana hikmete erdemlere ve ahlaka ulaşılır.

7.Tekamül (Pedagojik yöntemler olgunlaştırılır.

8.Tahammül(Her insanın eğitiminin farklı olduğu bilincine varılır. Buna göre eğitimde sabır önemlidir.)

Önemli olan tez elden bunu yapacak eğitimcileri bulup bu dönüşümü yapmalıyız. Çünkü bizim gençliğimizin ve tüm dünya gençliğinin buna o kadar çok ihtiyacı var ki.

Şemsettin ÖZKAN

05.01.2021 KONYA

KAYNAKLAR

1-kuran.diyanet.gov.tr

2-kuranmeali.com

3-hurriyet.com.tr

4-bbc.com

Z KUŞAĞI KİMDİR VE NASIL EĞİTİLECEK?” için 1 yorum

  1. Büyüklerin kendi sorumluluklarını unutarak Z Kuşağını suçladığı bir ortamda onlara sahip çıkmak değer vermek ve çözüm yolu göstermek şayan-ı takdir bir durum..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir