(Toplumsal İlişkiler 2063)

وَيَسْتَعْجِلُونَكَ بِالْعَذَابِ وَلَنْ يُخْلِفَ اللّٰهُ وَعْدَهُ وَاِنَّ يَوْماً عِنْدَ رَبِّكَ كَاَلْفِ سَنَةٍ مِمَّا تَعُدُّونَ
“Azabın, çabucak gelip çatmasını isterler senden ve Allah, vaadinden caymaz kesin olarak ve Rabbinin katında bir gün, sizin sayıp durduğunuz bin yıl gibidir.” (Hac/47)
Her şeyin bir zamanı yok mu? Hiçbir şey ne önceye ne de geriye kalır. Her şey yerli yerince zamanında meydana gelir. Bu yüzden insan zamanlama hatası yapmamalı, zamanında geldiği gibi zamanında gitmesini de bilmelidir. Çünkü artık uzatmaları oynuyorsun kaldığın her dakika ziyandır.
Nebi Yıldız Olimpos yayınları arasında çıkan “Yarın Ola Hayr Ola” adlı kitabında şunları söyler;
“Gitme vaktin geldiyse kaldığın her an ziyandır.”
Birini sevebilirsin. Onu mutlu etmek için mücadele edebilirsin. Sahiplenir ve yanına gidebilirsin. Hatta onun için her şeyi yapabilirsin. Sen ne yaparsan yap sevgine herhangi bir karşılık göremediğinde gösterdiğin onca mücadele hiç olup, ellerinin arasından kayıp gidecektir.
İşte böyle durumlarda avuç içlerindekileri tutmaya çalışmak yerine tamamen dökülmesine izin verip yoluna tek başına devam etmek, seni hayata karşı hem daha diri tutacaktır hem de sana kendin için bir şeyler yapmış olmanın huzurunu yaşatacaktır. Kendini içi boş kuruntularla başa çıkmakta zorlanacağın korkulara mahkum etme. Sana asıl zarar verecek olan şey yalnız kalmak değil, yalnız kalmaktan korkup sana yapılanlara katlanmaya devam etmendir.
Üstelik sevgine karşılık vermeyen insanlar için gösterdiğin çabayı, kendi hayatın için de gösterdiğinde hiç kimseye ihtiyacın olmadığını anlayacaksın. İnsanlar, kaybetme korkusu yaşamadığı insanlara daha katı ve acımasız davranmaya bayılırlar.
Sen sen ol; asla kendini vicdansız birinden merhamet beklemeye mahkûm etme. Böyle birinin nefesiyle solup gideceğine, tek başına filizlenmeye çalışmak çok daha iyidir. Unutma ki sevmek ne kadar gerekliyse, bazen gitmek de bir o kadar gereklidir. Gitme vaktin geldiyse, kaldığın her an kendine ziyandır. Gel de burda Yahya Kemal Beyatlı’nın “Sessiz Gemi” adlı şiirini hatırlama;
Artık demir almak günü gelmişse zamandan
Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan.
Hiç yolcusu yokmuş gibi sessizce alır yol;
Sallanmaz o kalkışta ne mendil, ne de bir kol.
Rıhtımda kalanlar bu seyahatten elemli,
Günlerce siyah ufka bakar gözleri nemli,
Biçare gönüller! Ne giden son gemidir bu!
Hicranlı hayatın ne de son matemidir bu.
Dünyada sevilmiş ve seven nafile bekler;
Bilmez ki giden sevgililer dönmeyecekler.
Bir çok gidenin her biri memnun ki yerinden,
Bir çok seneler geçti; dönen yok seferinden.
Şemsettin ÖZKAN
18.02.2026 KONYA
KAYNAKLAR
1-kuran.diyanet.gov.tr
2-kuranmeali.com
3-pixabay.com
4-1000kitap.com
5-siir.me